Държавният департамент на САЩ и Пентагонът наредиха американските дипломати и техните семейства, както и военните към мисията да напуснат Южна Турция.

 

Американската държава предупреди също гражданите на страната  си за опасност от пътуване в Турция във връзка със заплахата от терористичен акт, съобщи АП.

 

Указания са получили семействата на дипломатите и на военните на САЩ в консулството в Адана, както и в базите в Инджирлик, Измир и Мугла.

 

Инджирлик е ключова база за американската коалиция в борбата й срещу ИД. В базата има бойни самолети, безпилотни самолети и самолети- цистерни.

 

Държавният департамент на САЩ напомня, че югоизточните провинции на Турция остават опасни за американските граждани, защото често са цел на атаките на терористите.

 

САЩ поемат разходите за транспорта на дипломатическите служители и техните семейства.

 

«Разбираме, че това ще има негативен ефект за семействата на нашите военни, но ние трябва да ги пазим и гарантираме бойната готовност на силите в подкрепа на нашия съюзник Турция в борбата срещу тероризма», се казва в изявление на Европейското командване.

 

 

Допуска се, че става дума за около 680 членове на семейства на военни.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;