Твърдите изявления, агресивните действия и постоянното самохвалство се превърнаха в част от имиджа на президента на Турция, но се оказа, че Ердоган съвсем не е толкова безстрашен и дързък, както би му се искало, пише New York Times.

 

Както и други авторитарни лидери, Ердоган прави всичко възможно, за да покаже на сънародниците си, че «той е стопанинът тук». Той поднови войната срещу кюрдските сепаратисти, взе под контрола си голяма част от средствата за масова информация, принудително постави под свой контрол военните и внуши на народа, че без него Турция не би била способна на нищо, отбелязва авторът на статията.

 

Но, независимо от привидната твърдост, Ердоган е един обикновен страхливец и е крайно уязвим — той не понася ни най-малка критика по свой адрес. За това красноречиво говори фактът, че понастоящем за «оскърбление на президента» в Турция са осъдени почти 2000 човека. Създава се усещането, че Ердоган може да бъде «ранен» с каквито и да са груби изказвания по негов адрес.

 

Причините за агресията на Ердоган не са толкова важни. От значение са последствията за страната. Настоящият президент на Турция  е безжалостен и нетърпим управник, който доказа, че не вярва в демокрацията и е готов да върви срещу нея с каквито и да било методи, заключава авторът на статията.

Тагове: ; ; ; ; ; ;