Правителството реши да закупи нов тип изтребители и на два патрулни кораба за Българската армия, проектът за удължаване на летателната годност на самолетите МиГ-29 също е одобрен.

 

Трите проекта ще костват на страната ни 3 милиарда лева, но да бъдат одобрени от Народното събрание.

 

«В момента има достатъчно изтребители МиГ-29, които да охраняват българското въздушно пространство. В дадения момент имаме достатъчно. Имаме седем, ако трябва да съм напълно точен.

Ще купим ескадрила, в нея има до 19 изтребители. Цяла ескадрила е, има от 12 до 19 изтребители. Конкурсът за закупуване на изтребители ще бъде обявен, но проектът трябва да бъде одобрен от парламента.

 

Сигурен съм, че това ще се случи бързо, защото парламентът прие с много голямо мнозинство програма 2020, т.е.не очаквам изненади оттам.

 

Разглеждаме два варианта —  за закупуване на нови и на употребявани изтребители, те ще струват около 800-900 милиона. Сделката ще бъде по всички правила и изисквания на Закона за обществените поръчки.

Проектът за двигатели за МиГ-29 е на стойност между 50 и 100 милиона лева.

Става въпрос за малко по-мащабна дейност, смяна на някои от двигателите, придобиване на шест или четири неизползвани и вероятно четири или шест използвани, но отремонтирани двигатели», — заяви министърът на отбраната Николай Ненчев.

 

Правителството предвижда и модернизация на бойните машини за пехотата ни.