Млади активисти от групата «МнеНИЕ» ( названието на сръбски език представлява абревиатура » Не ми е все едно») проведоха запитване сред хората на черногорския Даниловград, посветено на 17-та годишнина от агресията на НАТО и бомбардировките над Югославия. Активистите задаваха въпроси на жителите на града, в който тогава падат първите американски бомби, как днес се отнасят към перспективата за встъпването на страната им във военния алианс.

 

 

 

 

screenshot 2016-03-29 002

 

 

 

» Тези които подкрепят НАТО в Черна Гора, често казват, че основното искане и приимущество на НАТО- е властта на правото, а единственият им аргумент против — емоциите от бомбардировките през 1999″,- се  казва в началото на видеото.

 

» За това ние, решихме да проведем запитване сред хората на годишнината от началото на бомбардировките, за да проверим днес 17 години по-късно, какво отношение има НАТО към правото».

 

Видео от проведената анкета на гражданите в Черна Гора може да гледате тук- и въпреки, че сме съседи и езиците ни са близки, за удобство — превод на български. Чуйте ги, вижте ги- искат ли нашите съседи в НАТО, и как се забравят бомбардировки.

 

 

 

 

 

 

Активистите от младежката организация попитаха съгражданите си, обоснована ли е атаката над Югославия от гледна точка на международното право. Законно ли това, което направиха НАТО?

Чуйте техните отговори:

 

 

— Може, и легално да е било не знам. Но със сигурност не е правилно

 

 

— Не може да бъде законно убийството на невинни граждани и нападение на страната

 

 

— По никакъв начин! Как така законно? Това е престъпление!

 

 

— Не, това е незаконно..

 

— Аз мисля, че нищо свързана с убийство на граждани, не може да бъде свързано с международното право.

 

 

— Не. Това е огромна грешка. Военно престъпление

 

 

— Не знам, за кого това е по международното право.

 

 

— Това не се връзва с логиката. Това е катастрофа.

 

 

— Мисля, че подобно нещо едва ли е свързано с международното право. Вероятно, това, което НАТО иска да прави, е и международното право.

 

 

—  Не. Те не уважават правото.

 

— Мисля, че е незаконно, това което извършиха с Югославия.

 

 

— Това не се връзва с нищо човешко.

 

 

— Мисля че не.

 

— Не знам, с чии права е било свързано, но със сигурност не с нашите.

 

 

— Не.

 

— Не, и съм напълно сигурна.

 

— Не.

 

— Как може да е законно, когато убиват някого?

 

 

— Разбира се, че не.

 

—  Според мен, не , никога.

 

—  Разбира се, че не

 

— Според мен, бомбардировките над Югославия са били хитра стъпка, от страна на тогавашната олигархия.

 

— Абсолютно не. Това е най-голямата грешка, и те са го признавали. Столтенберг се извиняваше за това, което направиха с Черна Гора и особено в Сърбия, колко хора избиха. Това е позор. ( лицето на този човек не показват в кадъра, в коментарите се отбелязва, че заради позицията си може да бъде уволнен)

 

 

— Като професионален юрист, мога да кажа, че бомбардировките на НАТО нямат никакво отношение към върховенството на правото. За това трябваше да има решение от ООН,  а нямаше. Това първо. А второ, Югославия не е била член на НАТО, и НАТО нямаха никакво право да извършват каквато и да било интервенция на територията й. Това беше класическа агресия, престъпна акция, която сега можем да видим да извършват и в други страни. Но ще им се върне като бумеранг.

 

Съгласно международното право,  държава има право да използва оръжие с цел самоотбрана, или при молба за помощ от друга държава. Трети вариант няма- третия вариант е политическа фабрикация под названието «хуманитарна интервенция»- явление неустановено и произволно, станало за западните сили оправдание за незаконната им агресия.

 

Нападението извършено от Военно-въздушните сили на НАТО над Югославия, без всякакво съмнение е противозаконно. Против всички закони. Съвета за Сигурност на ООН, единствения орган, който може да одобри прилагане на оръжия ( освен в случаите на самоотбрана), не е дал одобрението си тогава, което значи, че това е нарушение на международното право от страна на НАТО.
 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;