Народното събрание взе решение да прекъсне дебатите по промените в Закона за местните данъци и такси, за да чуе становището на министъра на здравеопазването Петър Москов по искане на Коалиция «БСП Лява България».

 

Искането беше министър Москов да внесе яснота по продължаващите вече трети ден протести на личните лекари от цялата страна, които станаха факт след като Българският лекарски съюз не се договори с НЗОК за подписването на Националното рамково споразумение за 2016 г.

 

По-рано днес председателят на БСП Михаил Миков поиска министърът на здравеопазването да бъде изслушан във връзка с лекарските протести, които продължават вече трети ден. Михаил Миков се аргументира с това, че темата „здравеопазване” е важна за обществото и парламентът трябва да чуе министъра, «защото в сектор здравеопазване цари хаос» заради хаоса, които цари в сектора, както се изрази Михаил Миков.

 

Протестите на личните лекари в цялата страна избухнаха, след като Българският лекарски съюз не успя да се договори с НЗОК за подписването на Националното рамково споразумение за 2016 г.

 

Вчера бе приет анекс към споразумение от 2015 г., с което се въвеждат новите правила, но условията за цените на медицинските дейности и услуги от 2015 г. продължават да действат.

Лекарите са против въвеждането на пръстов идентификатор в болниците, аптеките и личните лекари. 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;