„Изявлението на министъра на здравеопазването Петър Москов отразява адекватно състоянието на здравната система в страната – неразбиране на проблемите, хаос и милиони българи, лутащи се между отделните здравни заведения”, заяви председателят на БСП Михаил Миков след изказването на министъра на здравеопазването в пленарна зала на народното събрания.

 

Михаил Миков от БСП разясни, че мистър Москов е издал заповед преди два дни, с която възлага на лечебните заведения ( частни и държавни) да правят графици и да преглеждат.

 

„Няма как търговски дружества да изпълняват заповед на министъра, без да им се заплаща, защото изпълнителните директори ще ги фалират и ще носят отговорност за това”, допълни Михаил Миков. 

 

«Това показва, че в здравеопазването положението става военно, вероятно е свързано с изявлението на премиера Борисов, че сме във война. Но тази война е на правителството срещу българските граждани, в която те ще дадат основните жертви”, описа ситуацията в здравеопазването Михаил Миков.

 

Лидерът на БСП призова премиера Борисов да реши проблемите в здравеопазването, защото той отговаря пряко за изпълнителната власт.

 

„Призоваваме правителството да прекрати тази война срещу здравето и животът на българските граждани, която днес се води на територията на страната”, заключи Михаил Миков. 

 

По-рано Народното събрание прекъсна дебатите по промените в Закона за местните данъци и такси, за да изслуша здравния министър Петър Москов по настояване  на Коалиция «БСП Лява България» заради лекарските протести, които продължават вече трети ден. Личните лекари от цялата страна протестират, защото Българският лекарски съюз не успя да се договори с НЗОК за подписването на Националното рамково споразумение за 2016 г.

 

Вчера бе приет анекс към споразумение от 2015 г., на базата на който се въвеждат нови правила, но продължават да действат условията за цените на медицинските дейности и услуги от 2015 г. Лекарите не са съгласни е въвеждането на пръстов идентификатор в болниците, аптеките и личните лекари.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;