Издигат паметник на унищожителя на социализма Роналд Рейгън в София

Бюст-паметник на Роналд Рейгън с височина до 3 метра ще се извисява в столичния Южен парк, става ясно от конкурс, обявен на сайта на Съюза на българските художници. Инициатори са бившият общински съветник от СДС Владимир Кисьов, настоящият Борислав Бориславов и др. Проектите за изработка на паметника ще се събират до 15 април, като изискването е Рейгън да е реалистично претворен. Самият бюст ще е от бронз, до 90 см висок, а постаментът под него ще е от камък, информира в. «Сега».

Паметникът ще бъде изграден на главната алея на парка, кръстена през 2011 г. на Рейгън, когато се честваха 100 години от рождението му. От тогава е и разрешението на столичния общински съвет, а впоследствие е взето одобрението на главния архитект Петър Диков. Плановете предвиждат скулптурата да бъде открита през септември. За изпълнението и монтажа са предвидени 30 000 лв., събрани от дарения.

 

Припомняме, че рейгънизмът представлява такава система от идеологически, политически, военни и икономически възгледи, която в концентриран вид и в съвсем открита форма изразява стратегическите цели на най-десните и най-шовинистичните политически сили в САЩ и средствата за тяхното постигане. Рейгънизмът е идеология и политика преди всичко на крайно реакционните и най-горните слоеве на финансово-монополистичната едра класа, олигархията. Нейна сърцевина са представителите на т.нар. транснационални корпорации, огромната част от които образуват военно-промишления комплекс на САЩ.

 

Това е най-агресивно настроената едра буржоазия в Америка, чиято цел в миналото беше ликвидирането на комунизма като научна теория, ликвидирането на  социалистическия строй, спирането и връщането назад историческото развитие и да установяването на пълното господство над света на олигархията и клептокрацията.

 

Ето защо рейгинизмът се отличава от всички известни досега доктрини, той претендира да бъде цялостна и дългосрочна стратегия на монополистичната буржоазия. Рейгънизмът се превърна в глобална идеологическа платформа, като консервативно течение от най-краен идеологически вид, то намери подкрепа както сред републиканци, така и сред демократи и целеше обединяването на едрата капиталистическа класа, независимо от партийната й принадлежност, превърна се в идеологическа концепция на световната монополистична олигархия, издигнала знамето за борба на живот и смърт срещу социализма и социалния прогрес.

 

Рейгънизмът е изразител и рожба на най-отявлените транснационални монополи, играещи все още решаваща роля в общественото развитие на САЩ.

 

Рейгънизмът е проява на краен антикомунизъм и непримирима ненавист към социализма, който той окачестви като източник на злото. Рейгънизмът утвърждава глобален експанзиониъм и хегемонизъм, както и правото на световно господство на САЩ под прикритието на защита на «жизнените интереси.

 

Той разви мощна военнотехническа база, насочена към подготовката на ядрена война и нанасяне на изпреварващ ядрен удар, даде пълна свобода на развитието на частния сектор и предприемачеството и се противопостави на ограниченията, които държавната намеса може да налага в стопанския живот. В резултат дребния и средния бизнес неминуемо биваха погълната от мощните монополи и транснационални корпорации.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...