През 2012 година президентът на САЩ включи турския си колега в списъка на петте световни политици, с които е успял да изгради приятелски и поверителни отношения. А защо сега, след четири години, поведението на Обама, който отказа да се срещне с Ердоган очи в очи, много от наблюдателите считат за крайно разочарование от политиката му.

 

Турският лидер планираше да се види с американския президент по време на откриването на джамията в щата Мериленд, но от пресслужбата на Обама съобщиха, че двамата лидери не е задължително да се срещат, защото вече са го правили по време на G20 в Турция, а и са разговаряли през февруари по телефона.

 

От пресслужбата на Ердоган съобщиха, че нямат информация за отмяната на срещата от страна на Обама. Вестник The Wall Street Journal, който вече бе информирал читателите си за отказа от среща, не счете за необходимо да опровергава информацията си.

 

Неудачникът — авантюрист

 

През февруари 2016 година известният американски журналист, кореспондент на списание The Atlantic  Джефри Гълдбърг написа статия под името «Доктрината Обама» — на базата на разговори между автора и американския президент, както и с представители на външнополитическото министерство. В нея частично се потвърждават циркулиращите в западната преса предположения за това, че Обама и Ердоган са разочаровани един от друг.

 

«Обама считаше Ердоган за умерен мюсюлански лидер, който би успял да намали разрива между Изтока и Запада, но сега Обама го счита за неудачник и авторитарен политик», — пише Голдбърг.

 

След това Белият дом трябваше да пусне писмени коментари към материала на Голдбърг, което съвсем не се случва с всяка статия на тема външната политика на Обама.

 

Освен това, спикерът на президентската администрация Марк Строх даде пространен коментар за проправителствения турски вестник Сабах: той отбеляза особената роля на Турция в западната коалиция срещу Ислямска държава и подчерта, че Обама все пак и до днес счита, че Турция може да бъде мост между Европа, Близкия Изток и мюсюлманския свят.

 

Самият Обама не коментира ситуацията, в резултат на което много аналитици родиха в главите си подозрения, че крепката лична дружба между Обама и Ердоган, ако тя въобще е съществувала, е отишла в небитието.

 

Останали са само дипломатически реверанси, призвани да скрият студенината в отношенията между двамата лидери.

 

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;