Вице-премиерът на Турция Нуман Куртулмуш изрази увереност, че Анкара и Москва няма да се откажат един от друг и няма да тръгнат към разрив в отношенията заради кризата между двете страни.

 

Отношенията между Русия и Турция преживяват криза след като на 24 ноември 2015 г. турският изтребител свали в Сирия руски бомбардировач. Президентът на Русия Владимир Путин нарече това «удар в гърба» от страна на съучастници на терористите и подписа указ за мерки по гарантиране на националната сигурност и специални икономически мерки по отношение на Турция.

 

«Турция и Русия са съседи и живеят в мир и съгласие дълги години. Макар и да сме конкуренти по някои въпроси, като цяло успешно си сътрудничим в много отрасли на икономиката. Турция изрази съжаление във връзка с инцидента с руския самолет и  иска снижаване на напрежението и нормализиране на отношенията. Нито Турция, нито Русия няма да се откажат един от друг. Нито една от страните няма да тръгне към разрив на отношенията заради кризата със самолета»,- заяви Куртулмуш на пресконферения в Анкара.

 

Той съобщи, че делегация на руски военни инспектори е в Турция, където по време на визитата ще бъде проверено спазването на клаузите от Виенския документ на ОБСЕ от 2011 г. за мерките за укрепване на доверието и сигурността.

 

«Ние не разрешихме на руските самолети от 2 до 5 февруари да извършат полети над нашата територия, защото не бяха определени конкретните маршрути на полетите. Сега пристигнаха руски военни, след преговорите между страните може да се каже как ще се развият събитията», — добави вице-премиерът на Турция.

 

Петя Паликрушева

Тагове: ; ;