Лидерите на САЩ и Великобритания запазиха «гробовно мълчание» по повод освобождаването на Палмира от сирийската армия с подкрепата на Русия, пише Робърт Фиск за The Independent.

 

Западът трябваше да аплодира най-съкрушителното военно поражение на Ислямска държава. Та нали само преди седмица групировката извърши терористични актове в Брюксел, които отнеха живота на десетки хора.

 

«Лошите момчета победиха, така ли стана? Иначе всички щяхме да ликуваме, нали така?», — иронизира Фиск.

 

Авторът няма съмнения, че, ако армията на Сирия си върне от Ислямска държава Дейр-ез-Зор и Рака — столицата на терористите, западните политици също ще мълчат.

 

Руската авиация — а не американската — атакува джихадистите преди настъплението на сирийската армия в Палмира, отбелязва авторът. Командването на САЩ тези дни съобщи за нанасянето само на два авиоудара по Ислямска държава в Сирия.

 

«Това е всичко, което трябва да знаем за американската «война с терора». Те искат да унищожат Ислямска държава, но не съвсем», — пише Фиск.

 

Според журналиста от вестник The Los Angeles Times Патрик Макдонъл, победата на сирийската армия в Палмира е поставила Белия дом в трудно положение.

 

«Вашингтон се опитваше да представи борбата срещу ИД като проект на САЩ и съюзниците. Москва дори бе обвинявана в атаки над «умерените» въстаници вместо над екстремистите. Палмира, явно, е сама по себе си друга история», — отбелязва той.

 

САЩ за толкова много години не успяха да намерят ефективни «партньори» в Сирия, макар да призоваваха за свалянето на президента Башар Асад. Сега на Белия дом му е трудно да признае успехите на сирийските власти и техните съюзници в борбата срещу Ислямска държава, се казва в статията.

 

Белият дом неизменно заявяваше също, че Асад е виновен за разпалването на гражданската война и за привличането на екстремисти от целия свят. САЩ твърдяха, че с напускането на Асад Сирия ще престане да привлича джихадистите.

 

«Но сцените с освобождаването на легендарната Палмира от сирийските правителствени войски, свалящи знамената на Ислямска държава, говорят за обратното», — пише журналистът.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;