Министерството на образованието в Черна Гора иска да приложи «възпитателни мерки» към ученици от гимназия «Петар Први Негош» в град Даниловград, за това, че на 24 март, когато се навършват 17 години от началото на натовската агресия и бомбардировките над Югославия, младежите провели възпоменателна акция в училище.

 

Група ученици по време на междучасието пуснали сирена на въздушна тревога, която в Сърбия и Черна Гора традиционно се използва на акции в памет на жертвите от бомбардировките на НАТО и на протестите срещу евроатлантическата интеграция. Учениците пуснали символично и хартиени самолетчета имитиращи бомбардировачите. Акцията завършили със знаменитата песен » Няма да ви простим за децата ни»

 

 

Ученическата акция обаче не била съгласувана с дирекцията на гимназията, но пък любителското видео моментално се превърна в хит в сръбскоезичното интернет пространство и получи колосална подкрепа.

 

 

38

 

 

След като Министерството на Образованието обяви, че ще накаже учениците за това, че помнят трагичните дати от историята си, в центъра на столицата Подгорица пред сградата на министерството младежи и жени от опозиционния блок » Демократичен фтонт» се събраха на митинг.

 

 

 

Събралите се отбелязаха, че гимназистите не са нарушили нито един закон, освен негласното правило да се мълчи, всичко, което не е изгодно и не се харесва на прозападните власти. Митингуващите излязоха с хартиени самолетчета и плакати в знак на подкрепа към младежите, и осъдиха намерението на Министерството да накаже учениците.

 

 

40

 

 

Интересно е да се отбележи, че по-голяма част от  участниците в акцията са на възраст 17 години- точно толкова колкото са изминали от началото на натовските бомбардировки.  И именно за това младо поколение, което не е видяло с очите си войната, западните структури в Черна Гора водят битка.

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;