Движението по ж.п линията към Македония вече е освободено от мигрантите от Идомени, където те провеждаха седяща стачка. Няма и протести на магистралата към граничния КПП, но бежанците продължават да стоят на палатки и отказват прехвърляне в лагери, съобщава гръцката преса.

 

Жителите на гръцкия  град Верия започнаха да събират подписка за закриване на лагера, само преди дни там бяха изпратени 400 мигранти. Местните жители не искат мигранти в близост до града и обвиняват властите,че не зачитат мнението им. Жителите на града дори искат оставката на кмета.

 

През изминалите дни, в които намаля рязко потокът на бежанци към гръцкия остров Лесбос, за няколко часа във вторник пристигнаха над 300 души.

 

Правителството чертае планове за прехвърляне на значителна част от мигрантите от претоварените острови към съседни острови в Егейско море, но там жителите също започнаха да събират подписи. Живеещите се страхуват, че бежански лагери в ще унищожат туризма. Освен подписка, жителите на гръцките острови заплашват, че ще спират да плащат данъци.

 

Пристанището в Пирея е препълнено с палатки, там има над 6 000 бежанци, които отказват прехвърляне в лагери.

 

Опозицията остро критикува правителството правителството на Алексис Ципрас от СИРИЗА за липсата на национален план по бежанската криза. От своя страна кредиторите притискат за гласуване на закони по мерките, договорени за следващия транш от финансовата помощ за Гърция. По-късно през деня стартират дебатите в гръцкия парламент по Закона за статута на бежанците в Гърция, както и за борбата с корупцията.

Гласуването в сряда е рисковано за единство на управляващата коалиция.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;