Пентагонът обяви спешна евакуация на военни и дипломати от САЩ, които трябва спешно да напуснат южните райони на Турция от съображения за сигурност. Става въпрос за американски войници, които са на служба в турските градове Адан, Измир, Мугла и на авиобазата Инджирлик.

 

 

 

2

 

 

Обстановката в региона е неспокойна. Разпореждането има за цел да съкрати рисковете за военнослужещите от Пентагона, включително семействата им, осигурявайки им при това боеспособността на ВС на САЩ- се казва в официалното заявление.

 

 

Властите на САЩ са дали указания на членовете на семействата на американски дипломати и военни да напуснат територията на Турция във връзка с повишената терористична заплаха в страната, за което беше съобщено във вторник в Европейското командване на ВС на САЩ.

 

« Решението е прието след консултации с турските власти, държавния департамент и министерството на отбраната на САЩ»-, поясни главата на Европейското командване генерал Филип Бридлав.

 

» Това създава неудобства за семействата на нашите военни, но нашата задача е да осигурим тяхната безопасност»

 

 

В Турция действително сега е много опасно. Неотдавна в Истамбул на площад Султан Ахмет, смятан за исторически район, се самовзриви терористка. Жената-смъртник е задействала взривното устройство влизайки в полицейски участък.

От октомври миналата година в Анкара се случиха три терористични атентата, два взрива прогърмяха в Истамбул. Миналата година министерството на отбраната на САЩ препоръчваше на семействата на военнослужещите да напуснат Турция, докато сега, съобщението за напускане носи задължителен характер.

Държавния департамент на САЩ предупреди за повишена терористична заплаха в Турция и призова гражданите си да се въздържат от пътувания, особено в юго-източните региони на Турция, вблизост до границите с Ирак и Сирия.

 

Предупреждение за повишена опасност от терористична заплаха в Турция отправиха и от Израел.

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;