Санкциите на Москва донесоха на Анкара не малко проблеми, но още повече трудности тя преживя във връзка с това, че успешното завършване на операцията на руските ВКС разруши всички перспективи пред турската енергетика, пише Oilprice.

 

След конфликта с Русия положението на турската икономика стана незавидно. От 2002 г. Турция е извънредно зависима от руския природен газ и нефт. При това Турция малко се вълнуваше от факта, че нейните връзки с други държави в сферата на енергетиката са развити слабо, отбелязва авторът на статията.

 

С надеждата да занижи зависимостта си от Русия Турция подписа споразумение за доставка на газ от Катар. С този договор Анкара предприе голям риск, защото газопроводът между двете страни трябваше да премине през Сирия, Ирак и кюрдските територии.

 

Турция разчиташе на това, че Дамаск и кюрдите ще претърпят поражение в сирийския конфликт и разстановката на силите в региона ще се промени. За да постигне собствените си цели Анкара нямаше нищо против да увеличава подкрепата си към терористичните групировки, в това число и с Ислямска държава, пише изданието.

 

Но след успешното завършване на руската операция на ВКС в Сирия джихадистите търпят едно поражение след друго, а противниците на Анкара все повече засилват позициите си. Русия наруши и без това крехките планове, които Турция имаше в сферата на енергетиката, подчертава авторът на статията.

 

 

«Руската военна операция и укрепването на режима на Асад сложиха край на проекта за газопровода Турция-Катар», — завършва изданието.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;