Израел и Китай започват работа над споразумение за свободна търговия, което трябва да удвои стокооборота между двете страни, съобщи лидерът на израелското правителство Бинямин Нетаняху.

 

Официалният старт на преговорите беше даден на състоялата се в Йерусалим среща между премиера на страната и вице-премиера на Държавния съвет на Китай Лю Яндун.

 

«Във всяка сфера на човешката дейност сътрудничеството между Израел и Китай може да донесе колосални плодове. Убедени сме, че в лицето на Израел Китай ще намери идеален партньор», — цитира Нетаняху неговата пресслужба.

 

В момента обемът на взаимната търговия е около 8 милиарда долара за година. Страните разчитат с подписването на споразумението да го увеличат двойно, да увеличат обема на инвестициите и своите БВП, съобщи пресслужбата на израелския премиер.

 

Лю Яндун отбеляза постиженията на Израел в сферата на иновациите и съобщи, че двете страни «се движат в посоката на крупномащабни съвместни проекти». Участниците в срещата подписаха 13 споразумения за сътрудничество в различни сфери.

 

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;