Министърът на външните работи на Испания Хосе Мануел Гарсия Маргальо счита, че в Европа трябва да се създаде единна спецслужба, аналог на американското ФБР, за борба с ислямския тероризъм.

 

В интервю за телевизия 13 TV Маргальо призова към създаването на подобно министерство, за да могат «разузнавателните служби да обменят данни, които да се използват в реално време». Но, според министъра, създаването на службата ще бъде възпрепятствано от «привързаността към националния суверенитет».

 

«Трябва да се отстъпи, защото гражданите се интересуват от това да не убиват жените им, а не у кого са пълномощията», — добави Маргальо.

 

Според него, с тероризма трябва да се борим по военен път и «да отвоюваме територии» в Сирия и Ирак.

 

«Решението е военно — или те, или ние», — добави Маргальо.

 

Според него, трябва да се отделя по-голямо внимание за интегриране на мюсюлманите, живеещи в Европа, в обществото. Той добави още, че колкото повече «ужас провокират терористите, толкова по-далече отиват те от мюсюлманските общности в Европа» — затова мюсюлманите, живеещи в Европа, «трябва да бъдат интегрирани така, че да уважават западните ценности, макар и в минимална степен».

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;