МВнР на Турция привика посланика на Германия Мартин Ердман във връзка със сатирата с президента Реджеп Ердоган, излъчена по немска телевизия. Това съобщи Der Spiegel.

 

Според изданието, посланикът е бил извикан в МВнР на Турция преди седмица, на 22 март.

 

Причина за дипломатическия скандал станало сатиричното предаване «Extra-3», дело на NDR и излъчено в ефира на ARD на 17 март. Част от програмата е 2-минутната песен под наименованието «Ердоги, Ердого, Ердоган».

 

В текста на песента авторите се надсмиват над любовта на президента на Турция към разкоша, а също осъждат неговите нападки към свободата на словото в страната.

 

«Журналист, написал каквото и да е, което не се харесва на Ердоган, още утре се оказва зад решетките», — се казва в песента.

 

В събота Ердоган разкритикува чуждестранните дипломати, които присъстваха на съдебния процес по делото на журналистите от вестник Cumhuriyet. Президентът на Турция осъди също присъствието на генералния консул на съдебното дело, без да назове държавата. Ердоган заяви, че този дипломат не е бил изхвърлен от страната само благодарение на турското «гостоприемство».

 

По всяка вероятност, това изявление е било адресирано към британския генерален консул Лей Търнър, който подкрепи журналистите в поста си в Туитър. На процеса присъстваха и други дипломати, в това число посланикът на Германия Мартин Ердман.

 

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;