Критиката на лидера на кубинската революция Фидел Кастро по адрес на САЩ няма да повлияе върху нормализирането на отношенията между Вашингтон и Хавана, счита официалният представител на държавния департамент Джон Кирби.

 

«Краткият отговор на вашия въпрос — не. Мистър (Фидел) Кастро може да говори от свое име и за своите възгледи за миналото и бъдещето на американо-кубинските отношения», — каза Кирби на брифинг.

 

Той припомни, че по-рано президентът на САЩ Барак Обама по време на визитата си в Куба миналата седмица заяви, че предишната политика на Вашингтон по отношение на Хавана за 50 години не е дала резултат.

 

«Вярваме, че взаимодействието — това е най-добрият начин за движението напред», — добави представителят на държавния департамент.

 

По-рано Фидел Кастро изрази скептичното си отношение към думите на Обама за сближаването между двете страни. В понеделник той публикува в главния вестник на страната Гранма материал, посветен на визитата. В статията си Фидел Кастро изброява враждебните постъпки на американските власти спрямо Куба, извършени през последните 60 години. Според него, кубинците ще минат и без жестовете на САЩ и не се нуждаят от «подаръците на империята».

 

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;