Русия успя да нанесе мощен удар по ИД в Сирия, променяйки баланса на силите и укрепвайки «режима на Асад», пише Daily Mail. Всичко това й се отдаде, благодарение на нейното ултрасъвременно оръжие «по въздух, вода и земя», част от което няма аналог в света, отбелязва изданието.

 

С помощта на своята военна мощ Русия нанесе най-силния удар по терористите от ИД, промени баланса на силите в Сирия и укрепи «режима на Башар Асад», — пишат авторите от изданието Дейвид Уилямс и Джей Акбар.

 

Президентът на Русия Владимир Путин задейства в сирийския конфликт цяла поредица от най-ново въоръжение — за земята, вода и във въздух. Руското военно командване се намира в Дамаск, а главната военна база на руснаците е пристанищният град Латакия. В пика на сирийския конфликт десетки руски самолети излитаха от Латакия.

 

Във военната база се намират самолетите Су-34, Су-35С, Су-30СМ, Су-24 и Су-25, въртолетите Ми-24, Ми-35, Ми-8, а също транспортните самолети Ан-124, Ил-76 и Ту-154. Свръхзвуковите бомбардировачи Су-24, Су-25, Су-30 и Су-34 са  снабдени с ракети «въздух-въздух» и «въздух-земя», които са предназначени за подкрепа на Асад и за унищожаване на врага. Ракетите Х-29Л с лазерна система, тежащи до 690 килограма, са разработени специално за атака върху твърди повърхности, такива като железопътни линии, заводи, мостове, самолетни писти и железобетонни укрития. Снабдена с мощна бойна глава, ракетата може да постигне скорост от 900 мили в час. А с помощта на самолета Су-24, снабден с оръдие ГШ-6-23, Русия унищожи командния център на ИД в Идлиб.


След като Турция свали руския самолет, Русия въоръжи Су-34 с «умни ракети» АА-10 и АА-11 клас «въздух-въздух», управляеми с помощта на шлем и предназначени за унищожаване на въртолети, безпилотни самолети и крилати ракети. Су-34 притежава ултрасъвременна система за управление на огъня, РЛС с фазирована решетка и мощна радиоелектронна система. Русия притежава и военните въртолети Ми-35, Ми-24 и Ми-28, които са разработени за атаки срещу танкове и бронирани машини. Ми-28 е снабден с 16 противотанкови ракети С-13 и с оръдие 2А42. Руските «умни бомби» със спътников прицел КАБ-500с нанесоха огромни вреди на ИД и сирийските въстаници. Бомбите са предназначени за унищожаване на складове, заводи и кораби в пристанища. С тяхна помощ руските военни унищожиха опорния пункт на артилерията на ИД в Латакия.

 

В Черно море Русия има минимум десет кораби начело с ракетния крайцер «Слава» в източната част на Средиземно море, който осъществява техническата поддръжка и защитава с помощта на «чадър» районите Латакия и Тартус. Русия има една от най-тихите подводници «Ростов на Дон», чийто ракети нанесоха удар по щаб-квартирата на ИД в Рака. Подводницата защитава военните кораби от типа «Буян-М», снабдени с 26 крилати ракети, атакували ИД на разстояние 930 мили.

 

Русия изпрати 24 танка Т-90 в Сирия, където те бяха използвани в района на Алепо. Танковете Т-90 — това са най-съвременните танкове в арсенала на Русия, снабдени са с ракетна система, способна да спре какъвто и да е снаряд в света. Танковете имат оръдие 2А46М, а също противотанкови и противовъртолетни ракети АТ-11.

 

Русия разположи ракети «земя-въздух» СА-17, известни като «Гризли», които могат да унищожат до 24 цели във въздуха: самолети, ракети, управляеми бомби и въртолети. Руската система за радиоелектронна борба «Красуха-4» може да неутрализира наземните и въздушни радари и нискоорбитални спътници. «Красуха-4» може да обезвреди самолетите АУАКС и да попречи на НАТО да въздейства над въздушното пространство в източното Средиземноморие и Сирия, разюмират авторите от изданието.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;