Новината за освобождаването на Палмира от сирийската армия и руските ВКС бе посрещната от читателите на световните медии с голямо въодушевление. Много от тях изразиха благодарността си към Русия, в същото време осъдиха собствените си политици и журналисти за опита им да премълчат гръмката победа над терористите.

 

Публикуваме много малка част от реакцията на читателите в световните медии.

 

Los Angeles Times

 

mtkayak: За да се реши войната в Сирия, беше необходим един истински мъж — Путин — от държава, в която все още умеят да различават доброто от лошото.

 

Wall Street Journal

 

B Lee: Путин помага на сирийците да победят ИД, а всичко, което може да направи Обама — да хвърли още повече речи за това, как той побеждава ИД. Миротворецът на столетието трябва да започне да произнася речи в своя бежов костюм (американският президент бе подиграван от решението му да се облече в бежов костюм по време на официална пресконференция, независимо от традицията на подобни мероприятия държавните лидери да се появяват само в сиви и тъмно-сини костюми, бел.ред.), за да могат хората да имат още една тема за обсъждане, освен неговата некомпетентност.

 

Robert: Путин убива терористите от ИД. Това е супер. Ето така се прави, Обама, по 100 бомби на ден.

 

Tom Topar: Читателите трябва да имат картата, на която са изобразени обширните територии, които и до днес са под контрола на ИД. Подозирам, че там има много цели, от които по някакъв повод не се интересува военното разузнаване и ВВС на САЩ. Създава се усещането, че тази администрация само се хвали и не предприема съответните ответни военни действия. Мога само да гадая, защо избраните от нас представители и до днес не настояват Обама да даде отговор на тези въпроси.

 

Huffington Post

 

Jan Marek: Сега терористите ще избягат в Турция и Европа в качеството си на сирийски бежанци, където ще получат жилище, медицинско обслужване, джобни пари, програма за преселване, връзки, образование и други услуги напълно безплатно. Това е така печално.

 

Daily Express

 

Bernie: На кого ще поверите защитата и борбата за вашата държава — на Камерън, Обама или на Путин? Отговорът е очевиден, нали така?

 

PierreVallee: Браво, Путин! Той има топки — за разлика от Камерън и политбюрото в ЕС.

 

Youdbetterbelieveit: Много добре, че САЩ имат такъв силен президент, който ги защитава. Жалко, че той се казва Путин…

 

bishopseffrid: Мисля, че Путин заслужава уважение, за разлика от всички западни лидери. Ако лидерите на Европа, Британия и САЩ не могат да надвият самолюбието си, ще видят те. БЛАГОДАРЯ, ПРЕЗИДЕНТ ПУТИН!

 

Lol: Зъл, зъл човек…Той уби стотици миролюбиви терористи 🙂

 

Daily Mail

 

patrickd369: Благодаря на кюрдите, Асад и Путин. Те посрамиха Обама, Камерън, Меркел и Ердоган.

 

Maw: Добра работа, сирийци и руснаци. Дано следващият път Британия, САЩ и Франция да помислят преди да се напъхат в чужди държави заради газта и нефта.

 

Fortuna: Защо това не е в топ-новините в нашите медии? Нима ги няма, защото Асад и Русия се оказаха тези, които победиха ИД? Какво се случва — тук войници убиват терористи, а не се занимават с въпроса, кои са «въстаници» или «опозиция».

 

cherry: И това го направиха същите тези войски на Асад, които Западът искаше да унищожи.

 

SimonSmall: Путин унищожава ИД, а Камерън ги финансира, позволявайки задгранична помощ да се окаже случайно в чужди ръце…В какво бедствие се превърна Камерън за Британия и за добрите хора от целия свят.

 

nexus7: Веднага щом Асад си възвърне контрола с помощта на Путин над СВОЯТА страна, «сирийските» бежанци няма да имат причини да търсят убежище. Изпратете ги обратно, за да възстановят държавата си, а западните «лидери» да престанат да се месят.

 

MeEngland: Никога не съм мислил, че ще кажа това…Ние сме на ваша страна, Асад и Путин!

 

Independent

 

Philip: САЩ и Британия не направиха нищо в борбата срещу ИД. Огромните колони техника на ислямистите бяха забелязани около турската граница, но тях не ги атакуваха турците, нито САЩ, нито Британия. Благодарение на Путин, Асад и Хизбулла, на ИД бе нанесен сериозен удар, и, надявам се, скоро тя ще бъде разбита. Позор за Камерън и американците, чийто БВП се обогатява за сметка на изострянето на кризите.

 

BillDaniels: Путин показа, че това са злодеи от каменния век, и че те са лека плячка за съвременното оръжие. Ежедневно виждаме доказателства, че Западът НЕ иска да унищожи ИД. 

 

Die Zeit

 

Podgorny: Сирийската войска може да бъде поздравена с успеха. Това е удивително! Именно Асад и така много критикуваните руснаци сега станаха вестителите на надеждата в борбата срещу ИД. Свалям шапка пред самоотвержената работа на руската армия в името на мира.

 

Liane G.: Добра новина. С помощта на руснаците за няколко месеца срещу ИД и неговите съюзници беше направено значително повече, отколкото така наречената западна коалиция за 5 години.

 

Libération

 

the_punisher: Браво, руснаци! Те успяха да умирят «умерените ислямисти», сложиха ги на масата на преговорите и сега се заеха с нищожествата от ИД, при това по-добре от нашите европейски плямпала…Благодаря. За разлика от някои местни, аз знам, че моите врагове са ИД.

 

zevalos: Благодаря, руснаци — продължавайте в същия дух. Благодаря, американци — продължавайте и вие в същия дух. Е, а ние, европейците, ще продължим и в бъдеще само да приказваме..

 

 

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;