Освобождаването на Палмира ще изиграе важна символична и стратегическа роля за сирийските власти, пишат водещите западни медии.

 

Завземането на древния град, който влиза в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, се превърна в забележителна победа за президента на Сирия Башар Асад, пише Washington Post.

 

Сирийската армия, «както е видно, надделя в разрушителната гражданска война, която се превърна в опасен опосредстван конфликт». Това е победа и за Русия, се отбелязва в статията: руската военна намеса «нанесе тежък удар върху групировката на терористите и укрепи позициите на Асад», — пише изданието.

 

«Тази битка за пореден път показа, доколко руската намеса промени положението на Асад», — отбелязва New York Times. Бойците от забранената в Русия групировка Ислямска държава с лекота завзеха Палмира през май миналата година, но сега отстъпиха под натиска на правителствените сили и руската авиация.

 

Стратегически важната военна победа ни подтиква към извода, че правителството на Башар Асад играе ключова роля в борбата срещу Ислямска държава, пише американското издание.

 

Това становище споделя и британското издание The Guardian. Освобождаването на Палмира, което бе съпроводено с интензивни руски авиоудари, «значително ще повдигне бойния дух» както в Дамаск, така и в Москва, отбелязва изданието.

 

«За Асад завземането на Палмира има символично и стратегическо значение. Неговата войска сега зае по-удачни позиции за настъпление към Рака, де-факто столицата на Ислямска държава», — отбелязва немското издание Die Zeit.

 

Лидерът на Сирийския център за мониторинг и спазване на човешките права Абдел Рахман отбеляза, че ислямистите са претърпели най-сериозното си поражение от момента на обявяване на халифата през 2013 година. Претърпявайки поражение в Палмира, Ислямска държава «автоматично губи контрола над огромната сирийска пустиня», — цитира  Die Welt.

 

Особено внимание медиите в Германия отделят на реставрацията на древния град. Немският изкуствовед Хорст Бреденкамп на страниците на Tagesspiegel  призовава колко се може по-скоро да се пристъпи към възстановяване на паметниците в Палмира.

 

«Изкуството на реконструкцията трябва да възтържествува над разрушителните действия на терористите», — подчерта той.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;