Това, без съмнение, е най-крупното поражение, което понесе Ислямска държава от момента на провъзгласяването на халифата през 2014 година. В неделя сутринта сирийската армия напълно възвърна контрола си над Палмира. В продължение на 10 месеца джихадистите бяха завзели града, известен със своите невероятни културни ценности. 400 джихадисти от ИД загинаха по време на бойните действия. Репортаж на Режис Дората.

 

По държавната сирийска телевизия журналистът разказва за това, че армията на Башар Асад е възвърнала напълно контрола си над Палмира. В продължение на три седмици сирийските военни водеха мащабни настъпателни действия с подкрепата на руските си съюзници. Предполага се, че 400 джихадисти от Ислямска държава са загинали по време на сраженията. За терористичната организация ИД това е най-голямото поражение от момента на провъзгласяването на халифата на територията на Сирия и Ирак.

 

Официален представител на сирийската армия: В Палмира бяха възстановени сигурността и стабилността, а армията възвърна контрола си над околните планини и хълмове. Убихме голям брой терористи от ИД и разрушихме оборудването им.

 

Но Палмира  — това още и най-крупният археологически античен паметник. Някои значими съоръжения бяха взривени от терористите: преди бягството си те са заложили десетки бомби и мини в самото сърце на древния град, който е на повече от 2000 години.

 

Маамун Абдулкарим, директор на департамента за древни находки от Националния музей в Дамаск: ЮНЕСКО ще изпрати комисия веднага, щом това позволяват условията, свързани със сигурността. Каним всички международни експерти, които обичат Палмира и искат да допринесат за нейното възстановяване да се присъединят към нас.

 

Победата при Палмира е символична, но и носи стратегическо значение. Терористите отстъпват на изток, в посока към иракската граница. Но тук те попадат под авиоударите, които коалицията на САЩ нанася върху големите градове в Ирак, намиращи се и до момента под контрола на ИД. В резултат са отвоювани 40 % от териториите, контролирани от терористите. Сега международните въоръжени сили имат намерение да приключат с ултарадикалната групировка, която неотдавна взе отговорност за терористичните актове в Брюксел и четири месеца след като тя взе отговорността за парижките терористични актове.

 

 

В ефир на 27 март 2016 година

 

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;