Три ударни въртолета на ВКС на Русия — два Ми-24 и един Ми-35 напуснаха авиобаза Хмеймим в Сирия на борда на тежкия военно-транспортен самолет Ан-124 «Руслан», който ще ги транспортира до постоянното им базиране, предаде РИА Новости от мястото на събитието.

 

Авиационната техника пристига в Русия в съответствие с решението на президента на Русия Владимир Путин за извеждането на основни части от групировката от авиобаза Хмеймим.

 

Заедно с въртолетите в Русия се връщат пилотите и техниците-инженери, които обслужваха авиационната техника, задействана за охрана на руската авиобаза в Сирия.

 

«Армейската авиация на авиобаза Хмеймим се занимаваше с охраната и отбраната на прилежащата към летището територия, на нейния периметър, със съпровождането на изтребителите, излитащи и кацащи на пистата, а военно-транспортните въртолети Ми-8, които превозваха хора и товари с различни задачи», — сподели командирът на звеното на въртолетите Ми-24, който заминава за Русия.

 

Офицерът отбеляза, че оставащите в авиобаза Хмеймим военна техника и военнослужещи са достатъчни, за да могат «във всеки един момент по заповед да отразят което и да е нападение и да изпълнят каквито и да са задачи».

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;