Митинг и протестно шествие срещу влизането на Сърбия в НАТО в центъра на Белград събра над 10 хиляди участници, съобщи един от организаторите, лидерът на движението «Двери» Бошко Обрадович.

 

Президентът на Сърбия Томислав Николич на 19 февруари подписа потвърждение за съглашение между Сърбия и НАТО. Парламентът на страната ратифицира на 12 февруари документ за дипломатическия имунитет на представителите на НАТО и логистична подкрепа на територията на републиката. Индивидуалният план за партньорството на Сърбия с НАТО влезе в сила през март 2015 година. Документът включва образователно-техническо сътрудничество, съвместни учения и създаването на положителен имидж на алианса в сръбското общество.

 

В същото време Сърбия е страна-наблюдател в ОДКБ от април 2013 г. При това действа парламентарна резолюция от 2007 г. за неутралитет на Сърбия по отношение на военните съюзи. Представители на няколко опозиционни движения се обявиха против подписания от държавния глава документ и изискаха провеждане на референдум. В неделя през деня протестният митинг и шествие бяха организирани от коалицията на Демократическата партия на Сърбия, политическото обединение «Двери» и движение «Заветница».

«Докато ние вървяхме от Площада на републиката до сградата на Радиото и телевизията на Сърбия, където се намира паметникът на загиналите от бомбардировките през 1999 г. на НАТО журналисти, към десетте хиляди участници се присъединиха още хора, затова не можем да ги преброим. Главното ни послание беше «Не в НАТО» и искането да се проведе общонароден референдум в деня на предсрочните парламентарни избори на 24 април. В деня от годишнината от началото на бомбардировките 24 март ние официално подадохме молба към правителството на Сърбия за провеждане на референдум «, — каза лидерът на движение «Двери».

 

Според думите на Обрадович, ако правителството, което сега се намира в технически мандат, отхвърли инициативата, антинатовските партии на евроскептиците ще съберат необходимите по закон 100 хиляди подписа за провеждането на референдум. От името на своите съмишленици той изрази опасението, че «ако тази власт остане, то след изборите тя ще поеме по курса на премиера Мило Джуканович в Черна гора: ще въведе санкции срещу Русия, ще отмени споразумението с Русия за свободна търговия и ще вкара страната в НАТО».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;