Съединените Щати се надяват на продължение на успешното партньорство с турския лидер Реджеп Таийп Ердоган и в бъдеще. Съвсем скоро се очаква среща на върха на международните лидери, която ще се състои във Вашингтон за да обсъдят въпросите свързани със сигурността, заяви представителят на Белия дом Джош Ърнест.

 

 

18

 

 

» Успяхме да постигнем сериозен прогрес с Турция в областта на дипломацията.

И тази дипломатическа работа ще бъде продължена, когато Ердоган пристигне на срещата на върха на лидеририте по въпросите на сигурността, която ще се проведе тази седмица».

 

Според Джош Ърнест, благодарение на това, че Турция е усилила контрола на границите със Сирия, потокът на бойците бил намалял, което щяло да повлияе на възможностите на международната коалиция да се справи с терористите от  забранената  в Русия и в други страни  групировка» Ислямска държава».

 

Междувременно президента на САЩ Барак Хюсейн Обама отклони предложението за лична среща с президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган, който ще пристигне на официално посещение в САЩ, съобщиха от  Wall Street Journal в понеделник.

 

Ердоган разчитал на среща с американския си колега по време на откриване на джамия в щата Мериленд, построена с финансиране от Турция. От прес-службата на Барак Хюсейн Обама, отговорили, че към момента няма необходимост от лична среща.

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;