Нормализацията на обстановката в Близкия Изток може да отнеме десетилетия, пътят към нормализирането минава през решаването на политическите проблеми, при това Москва не използва ситуацията за свои интереси, заяви заместник министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков в интервю за вестник «Известия».

 

«Европа е затрупана от бежанци не само от Сирия, но и от много страни от Близкия и Средния Изток, а също от Северна Африка. Целият този обширен регион е дестабилизиран в резултат на необмислените и погрешни действия преди всичко на западните държави, а също на някои държави в региона. Ще минат години, ако не и десетилетия, за да се нормализира обстановката», — заяви Рябков и нарече миграционната криза следствие от политика на западните държави в Близкия Изток.

 

«Пътят към нормализирането минава през политически решения на безброй проблеми, които са обхванали региона. Русия работи в това направление. Ние никога не използваме текущата ситуация с мигрантите за собствените си интереси. Това е против логиката на политиката, която провежда Москва», — каза той.

 

През 2015 г. над 847 хиляди бежанци от Сирия и други страни пристигнаха в Гърция по море, над 800 човека се удавиха в Егейско море.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;