По-малко от две седмици остават до провеждането на референдума в Холандия относно утвърждаването на асоциацията на Украйна и Европейския съюз. На 6 април 2016 година, холандците ще отговарят на въпроса: За или против ратификацията на Споразумението за асоциация на Европейския съюз и Украйна.»

 

 

Приближаването на историческата дата създаде истинска паника сред ръководството на Украйна. Един през друг украинските политици започнаха да разбират, че европейското общество няма да подкрепи украинците, и асоциацията с ЕС отново може да се проточи .

 

 

20

 

 

 

 

Към всичко останало, властите на Украйна, заради своята некомпетентност, допускат редица грешки, които повличат след себе си негативни реакции в ЕС. Например, в Лвов, провеждането на фестивал на сексуалните малцинства се оказа мисия невъзможна, а правоохранителните органи в Украйна започнаха «лов на гейове». Опитите на украинската власт да подражава на всичко европейско се превръщат или в скандал, или в фиаско. А референдума наближава.

 

Оказали се в задънена ситуация, главата на украинското министерство на икономиката Наталия Яреско решава на бърза ръка да пише на САЩ, и по-точно на Виктория Нюланд с искане за пренасяне на датата за референдума.

 

» Правителството на Украйна от своя страна ще предприеме всички възможни мерки за оказване на всестранна информационна кампания в полза на споразумението за асоциацията, но Украйна не разполага с достатчно количество лостове на влияние за да повлия съществено на процеса на организация и провеждане на референдума. В същото време, колосалния авторитет на Съединените щати може да изиграе решаваща роля по въпроса. Ние Ви молим да окажете съдействие в пренасянето на сроковете за провеждане на референдума, което ще ни позволи, да организираме и проведем качествена кампания за да убедим холандското общество в необходимостта от подписването на споразумението.

Ръководството на Украйна е уверено, че пренасянето на гласуването на по-късен етап, е оптималния вариант за постигане на резултата, който ще устройва всички заинтересувани страни»,- се говори в документа.

 

 

 

18

 

Управляемата от запада Европа, все още не е отреагирала на украинската молба, но не е изключено, че за оsтаващите седмица и половина до референдума, САЩ ще «натиснат» Европейския съюз за повече демокрация.

 

Припомняме, че  Холандия се явява единствената страна член на Евросъюза, която не е ратифицирала 394-те страници на договора за асоциацията на Украйна и ЕС.

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;