Опозиционните леви сили в Молдавия имат намерение в близките седмици да осъществят мащабни протести в подкрепа на държавността и суверенитета на републиката.

 

По-рано в молдовската преса бе публикуван «план за включването на територия между Днестър и Прут в състава на Румъния, ЕС и НАТО».

 

Автор на този проект е бившият съветник на премиера на Румъния, експерт от Фонда на университета за Черно море към Румънската академия на науките Питришор Пею. В неделя в Кишинев бе проведен протест на унионистите — привърженици на обединението на Молдова с Румъния. Според данните от социологическото проучване, болшинството граждани на Молдова са против обединението на републиката с Румъния.

 

Социалистите се мобилизират

 

Както заяви пред журналисти в понеделник лидерът на Партията на социалистите на Република Молдова Игор Додон, «в близките дни в Кишинев ще бъде проведен мащабен протест в подкрепа на държавността и суверенитета на Молдова».

 

Според него, преди мащабната акция в столицата на Молдова ще бъдат проведени шествия и митинги в различни градове на републиката.

«Първото подобно мероприятие е планирано да се осъществи в Комрат».

 

Той отбеляза още, че на 27 март в центъра на Кишинев е извършено покушение над държавността, независимостта, суверенитета и неутралния статус на Молдова — маршът на унионистите, който събра до 2 хиляди привърженици на обединението на републиката с Румъния».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;