«Богатите да плащат повече от бедните — който получава по-високи доходи, трябва да участва повече в данъчната тежест”, заяви в „Седмицата” на Дарик председателят на БСП Михаил Миков.

 

Той обясни предложението на левицата за прогресивно облагане на доходите и посочи, че хората с доходи до 1800 лв. ще плащат по-ниски от досегашните данъци.

 

Според Михаил Миков, отделно ще има отстъпки за първо, второ и трето дете.

 

По такъв начин, според Михаил Миков, милиони българи ще получат по-голям разполагаем доход.

 

„Хората с най-ниски доходи получават по-сериозна отстъпка. Вижда се свиването на потреблението на България – в съседна Румъния ръстът на потреблението е над 15%, а у нас е около нулата или под нея”.

 

Миков каза още:

«С въвеждането на това облагане работодателят не е засегнат, затова не разбирам странната реакция на някои работодателски организации през последната седмица. До 27% ще бъде данъкът за доходи над 10 хил. лв. за горницата над тази сума. Факт е, че младите и образовани българи, които са качествена работна ръка, мигрират към страни, в които има прогресивно данъчно облагане и където се поощрява раждаемостта. 

 

Справедливо е фирмите с повече печалби да плащат повече и това го показват всички страни от стара Европа и държавите в съседство на България.

 

Плоският данък беше експеримент, който показа своята несъстоятелност в условията на криза.

 

Не, не искам да се кандидатирам за президент. Искам моята партия да бъде силна и да определя политиката в името на голямата част от българските граждани. След конгреса този въпрос е редно да бъде обсъден. Дотогава е важно БСП да се превърне в център за лява алтернатива”. 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;