Лидерът на кубинската революция Фидел Кастро изрази скептичното си отношение по повод думите на президента на САЩ Барак Обама за сближаването на двете държави.

 

Миналата седмица американският лидер по време на визитата си в Куба произнесе реч, в която заяви, че с наследството на «студената война» е свършено и Вашингтон протяга ръка за приятелство към Куба.

 

В понеделник Фидел Кастро публикува във вестник Granma материал, посветен на визитата на американския президент, статията е озаглавена «Братът Обама». В статията си авторът с ирония нарича думите на Обама «медени».

 

«Можеше човек да получи инфаркт, слушайки президента на САЩ», — пише Кастро, изброявайки многобройните действия на американските власти срещу Куба за последните 60 години.

 

«Те не бива да питаят илюзии, че толкова благороден и самоотвержен народ ще се откаже от своята слава и от правата си…Ние сме способни сами да произвеждаме храната и материалните блага, от които се нуждаем…Не ни трябват подаръци от империята», — се казва в статията.

 

Обама обяви в края на 2014 година за началото на процеса на подобряване на отношенията с Хавана. Неговата визита в Куба е първа за американски президент за последните 90 години и първата визита след разрива на отношенията между двете държави през 1960 -те години.

 

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;