Резюме: Вероятно Русия укрепи позициите си в Близкия Изток, но за САЩ тона не носи никаква заплаха, счита Джон Кери. Вашингтон не е заинтересован от продължително присъствие в Сирия, затова ако Москва помогне да се стабилизира региона и съдейства за прекратяване на огъня, то това изцяло съответства на стратегическите интереси на САЩ, каза Кери в интервю за CBS News.

 

Водещ: Що се отнася до Русия, основната теза се състои в това, че Путин победи в Сирия, с което той успя да се укрепи в Близкия Изток заради политиката на САЩ. Какво ще кажете по този повод?

 

Джон Кери, държавен секретар на САЩ: Откровено казано, това ми се струва смешно. Русия вече имаше стабилно положение. Русия построи система за противовъздушна отбрана в Сирия още преди година.

 

Водещ:  Но те не бяха укрепили влиянието си.

 

Джон Кери: Да, добавиха още мощ. Ние имаме достъп до базата в Инджирлик в Турция, имаме бази по целия Близък Изток — в Бахрейн, Катар. Имаме достъп заедно с нашите съюзници, имаме съюзници в региона, работим със Съвета за сътрудничество със страните от Персийския залив.  Не виждам никаква заплаха в този факт, че Русия има някаква допълнителна опора в Сирия, където ние не искаме да имаме своя база, където ние нямаме стремеж за каквото и да е продължително присъствие. Ако Русия може да помогне за стабилизирането и да съдейства за мирния процес, който ще прекрати тази война, която оказва съществено…

 

Водещ: Т.е. те са съюзници в Сирия?

 

Джон Кери: Не. Те оказват съществено влияние върху Европа точно така, както оказват съществено влияние върху Йордания и Ливан, и се създава такава обстановка, която представлява сериозна заплаха за Израел. Ако говорим за опасност за Израел — този безпорядък създава заплаха за Израел.

 

Затова ако Русия може да ни помогне — а сега тя може: Русия ни помогна да постигнем иранското ядрено съглашение, Русия ни помогна да изнесем химическото оръжие от Сирия, Русия сега помага за прекратяване на военните действия. И ако Русия може да ни помогне действително да повлияем върху тези политически промени, всичко това съответства на стратегическите интереси на Съединените Щати.

 

В ефир на 27 март 2016 година.

CBS News

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;