Американския адмирал и глава на Стратегическото командване на САЩ Сесил Хейни, заяви, че руските технологии за събиране да данни изпреварват американските. Хейни заяви, че Русия получава повече качествени снимки от инспектиращите полети над територията на САЩ, отколкото Америка от извършваните полети над Русия.

 

 

300

 

Американските военни се страхуват от «осветяване» на важни обекти от инфраструктурата, които Русия може да заснеме от въздуха по време на полетите над САЩ извършвани в рамките на Договора за открито небе, пише изданиетоOmaha World-Herald.

 

 

» Разбира се, че ме безпокои способността на Русия да събира разузнавателни данни за ключови обекти на нашата инфраструктура. Следва да сме много внимателни, ако уж не обръщаме внимание на развитието на технологиите, и ползваме снимки направени на кадър, докато другите използват координати. Те ( Русия) са пред нас в това отношение»,- заяви главата на Стратегическото командване на Военните Сили на САЩ адмирал Сесил Хейни на изслушванията на Комитета за въоръжените сили в сената на САЩ.

 

 

14

 

 

Опасенията на адмирал Хейни и на други военни ръководители са свързани с това, че Русия е усъвършенствала снимащата апаратура на борда на самолетите, които извършват инспекционните полети над територията на САЩ. Измененията се отнасят предимно към камерите- от Стратегическото командване предполагат, че снимащите камери са оборудвани с четиридиапазонни цифрови сензори, което позволява на Русия да получава значително по-точни и ясни изображения даже в облачно време, отбелязва изданието.

 

Американските самолети използват остарели записващи камери, според думите на адмирала.
През 1992 година 23 държави- членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа подписват Договор за установяване на режима открито небе (ДОН) в Хелзинки, който позволява на участниците в споразумението да извършват инспектиращи полети над териториите на всички страни от договора. Споразуменията са подписани от 34 държави, включително Русия и САЩ.

 

 

 

45-та разузнавателна ескадрила на Военно-въздушните сили на САЩ извършва полети със специален самолет  Boeing OC-135B в рамките на Договора за открито небе, приблизително 15 пъти годишно, приимуществено над Русия. На свой ред, руските  Ту-214 ежегодно летят над Америка, до 6 пъти.

Всички инспектиращи полети се извършват под контрола на наблюдателите на приемащите страни, намиращи се на борда на самолетите.

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;