В Сирия зачестиха сблъсъците между антиправителствените въстаници, които подкрепя ЦРУ, и техните «колеги», на които оказва помощ Пентагона, пише в блога си на страниците на American  Thinker журналистът Рик Моран.

 

Както отбелязва Моран, позовавайки се на американски медии, в средата на февруари тази година, въстаническата група под наименованието «Рицари за правото дело», чието въоръжение е доставено от ЦРУ, са били изтласкани от град Мареа, намиращ се на 20 километра северно от Алепо, от т.нар. «Сирийски демократични сили», които подкрепя Пентагонът.

 

«Това доказва доколко неумела, безсмислена и опасна е политиката на настоящия президент в Сирия, защото това е комичен сблъсък между бойци, които са подготвени от две разклонения на нашия апарат за националната сигурност», — съкрушен е авторът на публикацията.

 

Според журналиста, ситуацията е налице, защото американското ръководство не е подкрепило въстаниците от «Свободната сирийска армия», страхувайки се, че подобен курс в резултат ще доведе до необходимостта в Сирия да бъдат изпратени сухопътни войски, което на свой ред би заставило да се намеси в конфликта и Русия.

 

Според Моран, ако в края на 2011 година, когато войската на Дамаск е била близо до разгрома, а Ислямска държава, Хизбулла и Русия все още не са били в конфликта, САЩ са въоръжили бойците от «Свободната сирийска армия», те биха могли бързо да победят и сложат край на конфликта. Но, поради факта, че американското ръководство решило да действа внимателно, пред Вашингтон сега има, «както е повече от видно, безнадеждно заплетен гордиев възел».

 

«Не завиждам на следващия президент — ще му се наложи да търси начин да укроти това клане, за да не се плисне то извън границите на Сирия и да не вмъкне и другите страни в региона в конфликта», — в заключение отбелязва авторът.

 

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;