Сирийскитете и руските самолети атакуваха в Палмира последните терористи от ИД, съобщи сирийската агенция SANA, позовавайки се на военен източник.

 

Авиацията е нанесла удари по трите направления, по които терористите са се опитвали да бягат от града, уточнява агенцията.

 

По-рано стана ясно, че сирийската армия и опълчението напълно са взели контрола над Палмира. Съпротивата е ликвидирана напълно, боевете са прекратени, сапьорите разминират улиците.

 

Със завземането на Палмира правителствените сили получават възможност за настъпление към Рака, която се счита за столица на ИД.

 

Част от руския контингент, както стана известно, остана в Сирия, защото терористичните групировки ИД и Джебхат ан-Нусра се остават законните цели за продължаващата антитерористична операция.

 

ИД завзе Палмира през май 2015 г. Сирийската армия успя да евакуира голяма част от жителите на града и най-ценните исторически реликви от централния музей, но древните паметници от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, с които е популярна Палмира, се оказаха под заплаха.

 

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;