НАТО е остаряла организация, за която САЩ плащат твърде много, заяви кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп от Републиканската партия.

 

«НАТО е остаряла организация. Тя е създадена преди много десетилетия, когато ние бяхме друга държава. И заплахата беше друга. Съветският съюз, а не Русия, който беше значително по-мощен от съвременна Русия», — каза той в интервю, публикувано в събота на сайта на вестник New York Times.

 

Тръмп отбелязва още: «Вие можете да добавяте държави в НАТО или да ги отстранявате оттам. Но трябва да се отделя внимание на тероризма, който днес е сериозната и главна заплаха. По-рано ние имахме войници, започвахме война и знаехме кой е врагът ви. Сега си нямаме и понятие кой е той»,  — заяви той.

 

Бизнесменът счита, че САЩ «плащат на НАТО прекалено много».

 

«От икономическа гледна точка НАТО се държи нечестно към нас, защото става дума за помощ (на другите членове) на НАТО значително повече, отколкото на САЩ, а ние плащаме напълно непропорционален дял. НАТО някога беше прекрасна организация. Днес тя трябва да се промени и да обръща внимание на тероризма. Тя трябва да се промени по отношение на това, че сега САЩ поемат твърде голяма част от разходите за организацията», — добави Тръмп.

 

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;