Преселникът от белгийския Антверпен Хишам Шаиб, един от бойците на Ислямска държава в Сирия, обеща на Белгия и Европа нови кървави атентати, съобщи телевизия VRT.

 

Шаиб вдигна в интернет видео, в което се вижда разстрел на стоящия пред него на колене човек. Терористът заяви на холандски език, че неговото послание е адресирано към «народа на Белгия», правителството на страната, Европа, света и цялата коалиция, която се бори срещу ИД.

 

През февруари 2015 г. Хишам Шаим, бивш член на забранената в Белгия екстремистка организация Sharia4Belgium («Шириат за Белгия») и охранител на нейния ръководител, задочно е осъден от съда в Антверпен на 15 години затвор за тероризъм.

 

По-рано за това, че терористите подготвят нови атаки в Европа, заяви държавният департамент на САЩ. Според негови данни, целта на терористите са спортни мероприятия, туристически места, ресторанти и транспорта.

 

Серия терористични актове бяха извършени в Брюксел на 22 март — първоначално два взрива прогърмяха на международното летище, по-късно — още един на станцията на метрото «Маалбек». Отговорност за тях взе ИД. Жертви на терористичните актове станаха 31 човека, още 340 пострадаха.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;