Няма как на 19 април да започнем добива на газ, каза пред «Хоризонт» в неделя «Неделя 150» депутатът от Коалиция БСП Лява България Таско Ерменков, член на енергийната комисия в Народното събрания, по повод изявлението на премиера Борисов в Стара Загора.

 

«Това е нещо, което граничи с глупостта. А ако премиерът говори глупости, това вече е страшно за държавата. Не може да говориш, че април месец почваш добив на газ. Ако се случи  — април идва платформа, която започва дълбочинни сондажи, за да се установи дали наистина досега направените проучвания имат своята основа и дали наистина има природен газ и нефт. Няма въпрос за добив. Ако се установи, че там има залежи, които са готови за търговска експлоатация, след това трябват още 10 години, за да може да се създаде необходимата инфраструктура — съответните мерки за безопасност.

 

За сега никой не може да казва какъв е потенциалът на тези запаси, докато не се направи дълбочинен анализ. Може би някой е подвел премиера. Преди да правиш такива бомбастични изказвания, най-малкото се срещни с хората от консорциума, за да ти обяснят за какво става въпрос».

Тагове: ; ; ; ; ;