Eкспертът по сигурност и журналист Румен Данов заяви в предаването «Неделя 150» на «Хоризонт», че липсва гласа на умерената ислямска общност във връзка с бума на радикалния ислямизъм в Европа.

 

«Стандартната баналната разузнавателна логистична теза за близкоизточния конфликт от Втората Световна война насам, а и утвърдената политическа конюнктурна линия е, че арабският свят воюва с държавата Израел и съответно предвижда като основен защитник на своя опонент – САЩ.

 

Изведнъж през последните няколко години се извърши някаква трансформация на конфликтността, която пренесе сблъсъка от близкоизточната територия, където конфликтът беше битово-териториален, в Европа. Как така? По силата на каква логика?

 

От този битово-материален терен на конфликтност изведнъж ние получихме конфликтност която е концептуална, конфликтност на ценностите.

 

Eвропейското управление трябва да разбере тази трансформация диалектическа ли и естествена ли е.

 

Ако не е естествено диалектичен, то тогава би следвало да бъде побутван, провокиран, предоставен отнякъде.

 

Нещо което ме озадачава – след трагедията в Париж имаме като резултат няколко простички факта – избягали терористи от полесражението на Париж, и намерен пояс с експлозиви. Този дребен факт по никакъв начин не беше тълкуван, което е най-адекватното. Съответните служби трябва да си дадат ясна сметка, че очевидно имаме проблем с пробив в самата организация на тази клетка, която извършва тези атентати. Имаме работа с някой който  е допуснал някакъв пробив. Какво направиха институциите? Какво направиха медиите?»

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;