Президентът на Русия Владимир Путин в телефонен разговор увери генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, че представителите на руския контингент ще участват в разминирането на освободената от терористите сирийска Палмира, съобщи прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков.

 

Също в неделя Путин разговаря по телефона с президента на Сирия Башар Асад и го поздрави с освобождаването на Палмира.

 

В разговора си с Бокова Путин също я поздрави с освобождаването на Палмира от терористите.

 

«Путин информира Ирина Бокова за това, че заедно със сирийските военни по заповед на руския главнокомандващ представителите на руския контингент ще участват в разминирането на този древен град», — съобщи Песков.

 

Според него, «президентът на Русия и генералният директор на международната организация «се споразумяха, че ЮНЕСКО, Русия и Сирия могат в най-близко време да предприемат необходимите действия за оценка на щетите, нанесени от терористите над Палмира, а също да изработят план да възстановяване на това, което подлежи на възстановяване».

 

Бокова благодарила на Путин за съдействието и напълно потвърдила готовността на ЮНЕСКО за съвместна работа с Русия, добави Песков.

 

Командването на сирийската армия в неделя официално съобщи за освобождаването на Палмира от метежниците от ИД с подкрепата на националната авиация и ВКС на Русия. Древните развалини на Палмира са един от шестте обекти от Световното наследство на ЮНЕСКО в Сирия, те бяха под контрола на Ислямска държава от средата на май 2015 година.

 

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;