Президентът на Русия Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Сирия Башар Асад и го поздрави с освобождаването на Палмира от терористите от сирийските военни, съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

 

«В разговора с президента на Сирия Владимир Путин поздрави своя колега с освобождаването от сирийските военни от терористите на Палмира, отбелязвайки важността за запазването на този уникален исторически град за световната култура», — каза Песков.

 

«Путин още веднъж подчерта, че независимо от извеждането на основната част на руския военен контингент от Сирия, въоръжените сили на Русия и по-нататък ще помагат на сирийските власти в борбата с тероризма и за освобождаване на тяхната земя от екстремистките групировки», — добави прессекретарят.

 

Песков подчерта, че «Асад е дал висока оценка на тази помощ, която са оказали ВКС на Русия, а също отбелязал, че такива успехи, като освобождаването на Палмира, са били невъзможни без подкрепата на Русия».

 

«Според думите на Асад, абсолютно е очевидно, че е в ход борба за нефта, но, както той отбелязал, нефт има на много места, но Палмира е единствена», — сподели Песков.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;