В света настъпиха огромни промени, заяви проф. Георги Фотев в предаването «Недял 150» на «Хоризонт».

Той сподели още:

«Една от тези промени е, че много начини на решаване на проблеми в миналото не работят. Има разпад на времената и опитът който сме имали от по-рано просто не върши работа. Да не живеем с мисълта, че нещо което  е работила по-рано, сега ще може да използваме.  Големият въпрос е може ли демокрацията да бъде решителна?

 

Кризата се дължи на забравата на фундаменталната социална ценност на европейското човечество. Родината на тази ценност е Европа и това е върховенство на закона.

 

Необходими са ни политически лидери, които много ясно трябва да заявят и да припомни фундаменталните европейски ценности. Това са ценности родени в Европа. Толерантността е родена в Европа, заяви още проф. Фотев.

 

Граница на толерантността е там, където някой взривява самата толерантност. Ако ние не застанем зад европейските ценности какво може да очакваме?

 

Докато преди се отбраняваха ценности с колосални военно-промишлени комплекси с огромни средства за въоръжаване и т.н. сега нещата са променени коренно. Защото има уголемения човек. Когато аз съм пред този микрофон, аз съм уголемен човек за разлика откакто нямам въобще достъп до този микрофон. Когато аз застана пред глобалната медия, аз съм уголемен човек за разлика от този, който може да говори само със съседа си».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;