Политиката на турския президент Реджеп Ердоган е насочена към пълното ликвидиране на инакомислещите в държавата. Жертви на подобен подход са вече всички категории хора в страната — от децата до старците, пише американското издание Foreign Policy.

 

В провинция Диаребекир в последните месеци се провежда спецоперация на турските военни, насочена срещу бойците от Работническата партия на Кюрдистан, призната в редица страни за терористична. Но жертви на бойните действия все по-често стават мирни граждани в югоизточна Турция.

 

Изданието цитира думите на майката на един от убитите от военните юноша:

 

«Погледнете ги! Те са просто деца. Как всички тези деца могат да бъдат терористи?»

Според нея, телата на мирните жители не могат да бъдат прибрани от роднините им от улиците заради продължаващите бойни действия.

 

«Впоследствие те наричат терористи всички, които са убили», — казва в разговора си с журналистите от изданието местна жителка.

 

Турция има основания да се страхува от ръст на тероризма, пише изданието, — и заради дейността на терористичната групировка ИД, и заради активизирането на Работническата партия на Кюрдистан, но в последните месеци думата «тероризъм» практически е равна на понятието «инакомислие», т.е. несъгласие с турското правителство.

 

«Инакомислещите хора — журналисти, правозащитници, академици, опозиционни политици — ги затварят под стража, защото уж извършвали пропаганда от името на терористични организации», — се отбелязва в статията.

 

Разширяването на понятието «терорист» и «привърженик на тероризма», резюмира изданието, доведе до това, че за терористи вече се считат «и тези, които държат в ръката си бомба, и тези, които държат в ръката си писалка».

 

Турските власти от декември миналата година провеждат антитерористична операция в редица населени с кюрди региони в югоизточна Турция, където продължават уличните сблъсъци между силоваците и членовете на Работническата партия на Кюрдистан. Според данни от генералния щаб на ВС на Турция, от средата на декември в районите на антитерористичната операция са били унищожени над 1000 кюрдски бойци. Но представителите на прокюрдската Партия за демокрация на народите твърдят, че по време на операцията са загинали стотици мирни жители.

 

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;