Президентът на Турция Реджеп Ердоган подложи на рязка критика западните дипломати, в това число генерални консули, присъствали на започналия в Истанбул съд над двамата турски журналисти, обвинени в шпионаж заради проведеното от тях журналистическо разследване за тайните доставки на оръжие на сирийските джихадисти.

 

Главният редактор на опозиционния вестник Cumhuriyet Джан Дюндар и ръководителят на редакцията в Анкара Ердем Гюл бяха арестувани на 26 ноември 2015 година. Прокуратурата на Истанбул ги обвини в шпионаж и поиска доживотен затвор за тях. Конституционният съд на Турция в края на февруари постанови, че арестът на журналистите е нарушение на техните права, след което Дюндар и Гюл бяха освободени до произнасяне на съдебната присъда.

 

Ердога заяви, че той не приема решението на Конституционния съд, а дейността на журналистите, според него, нямала нищо общо със свободата на словото и била шпионаж.

 

Съдът над Дюндар и Гюлем започна в петък. Съдията удовлетвори искането на прокуратурата за провеждането на процеса при закрит режим. На първото заседание на съда присъстваха дипломати из редица западни държави, в това число генералният консул на Великобритания в Истанбул Лей Търнър.

 

«Вчера се състоя съдебният процес над известните журналисти. Генералните консули в Истанбул дойдоха на съдебното заседание. Какви сте вие такива, какво правите там? Това не са вашите държави, това е Турция. Вие можете да се движите спокойно само в пределите на консулствата си, но на други места вие трябва да получите разрешение. Виждаме чия страна заемат тези, които винаги говорят за демокрация, правата на човека, свобода, когато избраните с подкрепата на властта се борят със заговорниците», — заяви Ердоган в реч пред бизнесмени от тюркоезични страни в Истанбул в събота.

 

Инцидентът, станал причина за ареста на журналистите, се случи в провинция Адана през януари 2014 година, когато военнослужещи претърсиха камиони на Националното разузнаване, поели към турско-сирийската граница. Според версията на турските власти, камионите са превозвали хуманитарна помощ за сирийските тюркмени.

 

Cumhuriyet публикува през май 2015 година снимки и видео, направени, както твърди изданието, по време на обиска на камионите. На снимките се виждат кашони с артилерийски снаряди, мини и други боеприпаси. Ердоган скоро след публикацията се обърна към прокуратурата, настоявайки да се възбуди наказателно дело срещу вестника и неговия главен редактор.

 

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;