Генералът от ВВС на САЩ, главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Филип Бридлав заяви, че трябва да се върнат самолетите-разузнавачи U-2 в ЕС за провеждане на операция над Русия, съобщи вестник Independent.

 

Самолетите U-2 се използваха активно от ВВС  на САЩ по време на студената война. Според Бридлав, те могат да бъдат средство за допълнително разузнаване, необходимо за по-ефективно противопоставяне на «нарасналата заплаха от страна на Москва», — пише изданието.

 

През пролетта на 2016 година Бридлав ще бъде сменен от поста си на главнокомандвщ ОВС на НАТО в Европа от генерал Къртис Скапароти.

 

Съюзниците на НАТО още по време на срещата през септември 2014 година решиха да увеличат военното присъствие по източните граници на алианса, свързвайки тази необходимост с кризата в Украйна.

 

Постоянният представител на Русия към НАТО Александър Грушко, коментирайки новата стратегия на европейското командване на въоръжените сили на САЩ, където Русия се споменава като»главна заплаха за сигурността», заяви, че това не съответства нито на реалните нужди на сигурността, нито на потребностите за световно развитие.

 

Темата «руска заплаха» не е нова за западните военни лидери. Ръководителят на Пентагона Аштън Картър постави Русия на първо място в списъка от петте глобални стратегически призиви през сигурността на САЩ, а председателят на Обединения комитет на началник щабовете на американските въоръжени сили генерал Джозеф Данфорд въведе в обръщение фразата «екзистенциална заплаха», която бе подхваната от други политици и военни, тя започна да се употребява многократно в изказванията им за Русия.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;