Спец службите на редица европейски страни не са в състояние да осигурят сигурността на гражданите си, и някой държави биха могли да се справят по-добре с тази задача самостоятелно, смята бившия шеф на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност Маикъл Хейдън.

 

 

 

15

 

» Аз не искам да заставам срещу  Европейския съюз, но този съюз не се явява фактор за национална сигурност за нито една страна влизаща в него. В действителност, в някакъв смисъл ( той- *ЕС) дори застава на пътя на страни, стараещи се да осигурят безопасност на гражданите си» ,- каза Майкъл Хейдън в ефира на Би-би-си

 

По негови думи, стандартите на службите за сигурност в различните европейски страни са много различни. Най-висока оценка екс-директорът на ЦРУ  смята, че са заслужили разузнавателните служби на Великобритания и Франция. В скандинавските страни, по негово мнение, спец службите работят «добре», но имат недостатъчна  численост.

Другите европейски страни страдат от недостиг на кадри в сферата на сигурността, а белгийските служби, по думите на Хейдън, са ограничени не само ресурсно, но не разполагат и с юридически правомощия.

 

Освен това, в Белгия службите за сигурност «откровенно обслужват правителството, което си има свои проблеми по въпросите свързани с общото държавно управление»- смята експертът.

 

 

Също така, екс-главата на ЦРУ отбеляза, че европейските специални служби са повече настроени на сътрудничество с ЦРУ, отколкото с други служби, затова излизането на Великобритания от ЕС няма да повлияе на британско-американското взаимодействие.

 

 

По-рано бившият началник на секретната разузнавателната служба  МИ-6 Ричард Диарлав заяви, че излизането на Великобритания от ЕС, че има положителен ефект за сигурността на страната.

 

Въпросът за сигурността на Великобритания излезе на преден план след серията терористични атентати в Брюксел, в резултат на, които загинаха 34 души, а над 300 бяха ранени.

 

 

Референдумът за членството на Великобритания в Евросъюза е насрочен за 23 юни. Съгласно резултатите от проведеното интернет- запитване на компанията ORB International, повече от половината британци подкрепят напускането на страната от състава на Европейския съюз.

 

 

Българска редакция News Front.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;