Правителствените войски на Сирия завзеха древния град Палмира от Ислямска държава, предаде ВВС, позовавайки се на сирийски медии и група наблюдатели.

 

В рамките на няколко дена въоръжените сили на Башар Асад успешно завзеха местността с подкрепата на руската авиация. Сега, според твърденията на армейски източници, Палмира се намира под «пълния контрол» на Дамаск.

 

Намиращият се във Великобритания Сирийски център за мониторинг върху спазването на правата на човека потвърди, че голяма част от терористите от ИД са напуснали града, отстъпвайки далеко на изток. Независимо от това, според твърденията на центъра, в източната част на града се чуват изстрели.

 

Както припомня изданието, Палмира е била завзета от ИД през май миналата година. Ислямистите са унищожили няколко древни паметници на културата, включително храма, който е на 2000 години, предизвиквайки международното възмущение.

 

Освобождението на града беше приветствано от ЮНЕСКО, което нарече унищожаването на Палмира военно престъпление. Лидерът на сирийския департамент за защита на историческото наследство Мамун Абделкарим обеща да реставрира по най-бързия начин повредените обекти, като своеобразно «послание срещу тероризма».

 

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;