В обединеното кралство публикуваха списък на 250 крупни представители на бизнеса, финансисти и експерти, които настояват за излизането на Великобритания от Европейския съюз. В това число са и бившия началник на банка  HSBC Майкъл Джогеган, собственикът на мрежата за гастрономическа кухня JD Wetherspoon Тим Мартин, и известния хотелиер Роко Форте.

 

 

16

 

Един от лидерите на инициативната група е Джон Лонгворт, бивш ръководител на Британската търговска палата, който беше принуден да освободи поста си заради откритата си подкрепа за изход от ЕС.

 

 

 

» Това е една от най-важните политически дискусии за цялото поколение. Бизнеса се раздели в мнението си по този въпрос, и за това е много важно да се чуе и изслуша целия спектър от мнения на предприемачите. Много голяма част от компаниите са принудени да се примиряват с постоянната намеса на властите на ЕС, и да се съобразяват със съмнителни норми и правила, от които печелят само тесен кръг бизнесмени»- каза Лангворт.

 

 

Както се отбелязва, обръщението на бизнес-гигантите било публикувано непосредствено, след като курса на британската валута спрямо долара, достигна най-ниското си ниво за последните 7 години на фона на растящите опасения за възможното излизане на Великобритания от състава на ЕС, а рейтинговите агенции Moody’s и Fitch предупредиха за рисковете за икономиката на Великобритания при вземане на такова решение.

 

 

17

 

Освен това, според резултатите на допитването проведено от компанията You Gov сред британските предприемачи, едва 14 % от ръководители на фирми са уверени, че членството в ЕС облекчава намирането на служители, докато 31 % твърдят, че правилата в ЕС правят трудоустройството по-сложно. Също така 32 % от предприемачите са уверени, че членството в ЕС  пречи на бизнеса, докато 25 % са уверени в обратното.

 

Припомняме, че референдумът по въпроса за понататъшното членство на Великобритания в състава на Европейския съюз ще се състои на 23 юни 2016 година. При това, се очаква преди гласуването, през април  да пристигне в страната президента на САЩ Барака Обама. Както се съобщава, американския лидер ще се опита да убеди британците да останат в ЕС, въпреки недоволството на много местни жители, от опитите на САЩ да се меси в чужди дела.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;