Министерството на външните работи на Русия коментира присъдата на Международния наказателен трибунал за Бивша Югославия

( или т.нар. Хагски трибунал- МТБЮ,на френски език: Tribunal pénal international pour l’ex-Yougoslavie, TPIY; на английски език: International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, ICTY; на немски език: Internationale Strafgerichtshof für das ehemalige Jugoslawien) на бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич, който беше осъден на 40 години затвор.

 

28

 

 

« Не може да не обърнем внимание, и на странната дата избрана за огласяване на присъдата- деня на извършване на друго престъпление, което Хагския трибунал отказа да разследва- началото на бомбардировките на бивша Югославия от коалиционните сили на държавите членки на НАТО. Гражданската война в бивша Югославия през 1999 година и бомбардировките на НАТО-това е трагична страница от световната история. Трудно е да си представим, че престъпленията в тази война са извършвани само от една страна. В следствие съществено беше нарушена динамиката на междунационално и междуконфесионално примирие на Балканите» се казва в заявлението, публикувано на сайта на руското външно министерство.

 

24 март Международния наказателен трибунал по бивша Югославия изнесе обвинителния си вердикт на бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич и го осъди на 40 години лишаване от свобода. Датата съвпада с 17  годишнината от началото на най-мащабната военна операция на НАТО срещу Балканите.

 

 

 

19

 

От руското външнополитическо ведомство напомниха, че подкрепяйки създаването на Хагския трибунал през 1993 година Русия директно заявява, че трибуналът не трябва да се превръща в инструмент за изчистване на сметки.

 

 

« Не трябва да се забравя и това, че Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, представлявайки трибунал, съществува повече от 20 години и изхарчил милиарди за дейността си. Трибуналът игнорира установените от Съвета за Сигурност на ООН срокове за завършване на делата и е тежко бреме на плещите на световната общественост. Убедени сме че изхарчените средства от Международния наказателен трибунал по бивша Югославия, щяха да донесат повече полза, ако бяха вложени за възстановяване на правосъдието и примирителните процеси в страните от бивша Югославия»-  коментират от външно министерство в Русия.

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;