Сирийската кампания на Русия се превърна както в политически, така и във военен успех: Москва показа на целия свят, че скъпоструващата многогодишна програма за реформиране на Въоръжените сили носи плодове, съобщава американският телевизионен канал Vice News.

 

Операцията на ВКС в Сирия демонстрира руските постижения в сферата на новите оръжия и подготовката на военните. За шест месеца бе свален само един самолет, макар преди няколко години Западът да твърдеше, че Русия има «сериозни проблеми» с провеждането на бойни действия, се казва в статията.

 

«Ако тогава бяха казали, че през 2016 година руснаците ще направят военна кампания в Сирия, — толкова далече от Русия и с обновени ВВС — ще провеждат въздушна операция в продължение на месеци, ще използват безпилотни самолети…Това биха го счели за научна фантастика», — цитира Vice News думите на аналитика от американския Център за военно-морски анализ Майкъл Кофман.

 

Русия започна програмата си по реформиране на армията след войната през 2008 г. с Грузия, посочва телевизията. Към 2020 година Москва е планирала да замени 70 процента от въоръжението си, военната и специалната техника. И тази «амбициозна цел не е празно самохвалство». Това беше «ключовият момент от външната политика на най-голямата държава на Земята», която изгуби могъществото си след разпада на СССР».

Сега Русия постигна съществени резултати в създаването на подготвени сили, а освен това, укрепи военно-въздушната си мощ и системата за противовъздушна отбрана. В Сирия Москва успя да демонстрира доколко надеждни са нейните бомбардировачи, защити сирийското въздушно пространство със своите ракетни системи С-400 и с изтребителите си. Руските войски са вече мобилни, а командването и управлението — по-ефективни, а това са най-важните промени в армията, се отбелязва в статията.

 

Между имиджа на Русия на световната арена и развитието на военния й арсенал има пряка връзка. Парадът на Победата миналата година е доказателство за това. Празнуването на 70-та годишнина от Победата показа, че Москва се позиционира като мощна държава, чийто интереси следва да се зачитат. Както съобщава Vice News, «военната модернизация» притежава «идеологическа и патриотична сила».

 

Вероятно бъдещите стъпки към реформирането на Въоръжените сили на Русия ще й струват много — пътят към реформите е «скъпоструващ и сложен». Но успехите в Сирия показаха колко много вече е успяла да постигне Русия от 2008 година, се казва в статията.

 

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;