По време на сирийската кампания Русия задейства около 4 хиляди човека за обезпечаване на въздушната операция на авиогрупата. Както пише авторът Робърт Фрай, със своите авиоудари тя застави сирийската опозиция да седне на масата на преговорите, в които Москва заема не последно място.

 

Действията на Владимир Путин помогнаха на Башар Асад да извоюва почти 10 500 квадратни километра, а това стратегическо пространство даде възможност на сирийския лидер да спечели важно време, за да изпревари противниците си.

 

Според автора на статията, руските действия се отличават с необикновена икономичност откъм време и ресурси, а ако отчетем и това предимство, като доброволното излизане от войната, Русия вече не е свързана с никакви задължения за по-продължително участие в бойните действия.

 

Както отбелязва Робърт Фрай, действията на Москва напомнят западната кампания в Афганистан през 2001-2002 години: бърза, ефективна и в стратегическо отношение проведена на ново равнище.

 

Според него, присъединяването на Крим и сирийската операция са «христоматийни примери за икономия на сили и средства, в които ограничените тактически действия имат стратегическо значение».

 

Зад действията на Москва стоят «по-грандиозни мечти» за нова концепция около мястото на Русия в световната система. Както пише авторът, ако имаме предвид миграционната криза в ЕС и «вялата и услужлива» политика на САЩ, можем да стигнем до извода, че Москва се държи значително по-далновидно, отколкото всички останали.

 

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;